Certificari ISO – proces, etape si avantaje

Home / Certificari ISO – proces, etape si avantaje

Procesul pentru aceste certificari ISO este cel ce consta in aplicarea mai multor etape in ceea ce priveste auditarea. Aceasta auditare se va face de catre un Organism de Certificare ISO independent si are scopul de a evalua o unitate comerciala in conformitate cu cerintele de calitate a standardului ISO si a sistemelor de management. O echipa de auditori ISO va verifica in cadrul acesui audit pentru certificarea ISO, daca un standard de management sau sistem de managament a fost implementat corect si este functional pentru a oferi mereu produse sau servicii de calitate. Acest lucru se va intampla numai in cazul in care sunt urmarite si aplicate cerintele standardului si cerintele legale sau de organizare a propriei activitati.

Totodata, fiecare sistem de management este supus unui proces de certificare ISO ce cuprinte o serie de reguni de buna practica, specifice domeniului in care urmeaza sa fie aplicate. In aceste conditii, dupa aplicarea sistemelor de acest tip, orice companie va avea posibilitatea de a oferi produse sau servicii superioare din punct de vedere al calitatii, indiferent de domeniul in care activeaza. In aceste conditii, aceste certificari pentru sistemele de calitate sunt solicitate in diferite situatii sau domenii de activitate. Aceste solicitari pot tine de legislatie, sau de diferite parti contractuale, clienti sau furnizori, autoritati, etc. Astfel, este indicat ca orice companie sa ia in calcul posibilitatea de a opta pentru certificarile ISO, deoarece aceste pot oferi posibilitatea de a evolua foarte mult din punct de vedere al calitatii.

De cele mai multe ori, companiile opteaza pentru procesul de implementate a unui sistem ISO, atunci cand o unitate sau un partener de afaceri cere dovada conformitatii cu standardele de calitate internationale. In aceste conditii, orice companie va avea posibilitatea de a dovedi faptul ca desfasurarea activitatii prin care propune clientilor produse sau servicii este facuta in conditii de calitate. Daca o companie va avea posibilitatea de a prezenta documentele din care reiese faptul ca sistemele de management respecta standardul ISO, atunci serviciile si produsele acesteia vor fi cu siguranta cel dorite. In acest sens, putem adauga faptul ca pretul pentru aceste servicii de aplicare a standardului ISO poate fi unul destul de mic in raport cu beneficiile obtinute.

Referitor la etapele de aplicare si de auditare ISO, putem spune ca au in compomenta auditarea de certificare ISO, audit de supraveghere ISO si audit de certificare ISO. Aceste etape se desfasoara de cele mai multe ori pe parcursul a trei ani, avand anumite scopuri precise. In acest sens, putem adauga ca auditul de certificare ISO este cel ce se va efectua la inceput, dupa ce va fi emis un certificat ISO. Apoi, auditul de supraveghere ISO, este cel ce se va efectua la o anumita perioada de timp dupa ce se va emite certificatul ISO. Aceasta perioada poate fi de 6 luni, 1 an sau 2 ani, prin care se poate atesta continuitatea valabilitatii certificatului ISO. Dupa aceasta etapa va fi pus in practica auditul de recertificare ISO ce se va efectua dupa finalizarea unui ciclul pentru certificare ISO si va avea loc la data expirarii certificatului anterior. Acest audit de recertificare ISO, are rolul de a emite un alt certificat ISO.

Despre etapa initiala de certificare ISO, auditul de certificare se va finaliza cu o dovada scrisa ce va consta in obtinerea unui certificat ISO, emis de un organism de certificare independent. Acest certificat este cel ce va atesta faptul ca un produs sau serviciu poate indeplini toate standardele de calitate impuse de sistemul ISO. Multe societati sau organizatii iau decizia de a opta pentru certificarea unuia sau a mai multor standarde sau siteme de management in acelasi timp, deoarece in aceste conditii se poate economisi timp, bani si resurse.

Totodata, ca urmare a aplicarii acestor etape de certificari ISO, veti avea posibilitatea de a primi unele avantaje foarte importante, indiferent de domeniul de activitate. Printre aceste avantaje putem aminti:

  • Indeplinirea conditiilor prin care veti avea posibilitatea de a participa la licitatii publice;
  • Veti obtine autorizatii ANRE;
  • Veti indeplini mereu cerintele legate de un domeniu reglementat;
  • Posibilitatea de a incheia contracte cu clienti importanti din intreaga lume;
  • Semnarea unor contracte cu furnizori importanti;
  • Imaginea va fi foarte mult imbunatatita;
  • Veti indeplini toate cerintele pentru activitatea de import si export;
  • Veti obtine accesul pe piata europeana;
  • Organizarea interna va fi una mult mai eficienta ce permite o calitate superioara pentru produsele si serviciile oferite.

Acestea sunt beneficiile si avantajele de care veti avea parte atunci cand veti lua legatura cu o companie ce poate oferi servicii in acest domeniu. Trebuie sa optati mereu pentru colaborarea cu o companie cu experienta in acest domeniu, pe care o puteti gasi pe acest site.

Leave a Comment

Translate »