Procesul de certificare ISO 14001

Home / Procesul de certificare ISO 14001

Procesul de certificare ISO 14001 reprezinta evaluarea unei organizatii pentru a se obtine informatii despre conformitatea cu cerintele sistemului de management de mediu. Despre o certificare ISO 14001 putem adauga ca este una dintre cele mai solicitate atunci cand vine vorba de certificatele de calitate si de conformitate. In situatia in care o companie va obtine o certificare ISO 14001 atunci inseamna ca aceasta poate respecta cerintele unui standart de calitate si poate asigura controlul asupra unor activitati ce pot avea impact asupra mediului.

Exista anumite etape ce vor trebui urmarire si parcurse in cadrul procesului de certificare ISO 14001, iar printre acestea putem aminti:

 • Stabilirea, implementarea, mentinerea si analiza unei politici in ceea ce priveste mediul inconjurator;
 • Planificarea unui sistem eficient pentru protectia mediului;
 • Analizarea, identificarea si actualizarea cerintelor referitoare la mediu;
 • Accesul si comunicarea documentatiei legale si de reglementare in domeniu;
 • Crearea unor obiective la fiecare nivel din cadrul unei organizatii pentru protejarea mediului;
 • Crearea unei programe de management de mediu cu obiective, angajamente, indicatori de performanta, actiuni specifice, termeni si resurse;
 • Realizarea unei echipe responsabile pentru protectia mediului;
 • Prezenta documentatiei sistemului de management si controlul eficient a acestuia;
 • Pregatirea procesului de interventie in caz de urgenta;
 • Monitorizarea si masurarea parametrilor si indicatorilor de performanta;
 • Verificarea echipamentelor si a elementelor neconforme.

Referitor la documentatia verificata de catre auditorii din cadrul certificarii ISO 14001 putem spune ca va trebui sa cuprinda urmatoarele elemente: manualul de mediu, procedurile de sistem, procedurile operationale si inregistrarile. Despre procedurile de sistem, putem adauga ca se refera la procedurile obligatorii specifice unui sistem de management eficient in acest domeniu. Procedurile operationale sunt cele ce reflecta activitatea operationala a organizatiei in conformitate cu cerintele ISO.  Inregistrarile sunt acele formulare completate atunci cand va interveni o schimbare in cadrul organizatiei. Prin aceste inregistrari se va mentine sistemul de management functional.

La finalizarea auditului pentru o certificare ISO 14001 se va crea un raport de audit. In cadrul acestui raport de audit se vor regasi dovezi despre conformitatea cu cerintele sistemului de management, neconformitatile si clasificarea acestora si recomandari din partea auditorilor.

In situatiile in care o organizatie va trece cu succes penste auditul de certificare ISO 14001, atunci Organismul de Certificare va emite certificatul ISO. In acest moment, orice companie ce a trecut etapele de mai sus, va fi certificata ISO 14001, iar acest lucru inseamna ca acea organizatie va avea posibilitatea de a dovedi faptul ca indeplineste toate conditiile pentru functionarea optima. Aceste certificari pot ajuta foarte mult si pentru atingerea obiectivelor afacerii.

Pentru a obtine si dumneavastra o certificare ISO 14001 pentru afacerea pe care o reprezentati este indicat sa luati legatura cu o companie ce poate oferi servicii in acest domeniu. Trebuie sa faceti acest lucru dupa ce va veti informa, tinand cont si de necesitatile si dorintele pe care le aveti legat de acest domeniu. Pentru a gasi o companie ce poate oferi mereu servicii de calitate, puteti accesa acest link, si veti gasi aici tot ceea ce va intereseaza, referitor la certificarile ISO.

Leave a Comment

Translate »