Ce este si de ce este importanta o certificare ISO HACCP?

Home / Ce este si de ce este importanta o certificare ISO HACCP?

Trebuie sa stiti ca o certificare ISO HACCP este foarte importanta in cadrul afacerii dumneavoastra, fiind indicat sa luati in calcul variantele prin care sa colaborati cu o firma specializata in acest domeniu. Acest tip de certificare, se refera de fapt la Siguranta Alimentelor si reprezinta un standard international, elaborat pentru a asigura mereu securitatea alimentelor. Printre principiile HACCP, putem aminti si de analiza riscurilor si punctelor critice de control. In aceste conditii, daca va desfasurati activitatea profesionala in domeniul alimentar, este foarte important sa optati pentru obtinerea acestor certificate. Printre beneficiile oferite de catre o certificare ISO HACCP putem aminti:

  • Increderea clientilor va fi mai mare in ceea ce privesc produsele oferite;
  • Aceasta certificare ajuta compania din industria alimentara sa devina competitiva pe piata internationala;
  • Prin aceasta certificare, este recunoscuta oficial capabilitatea organizatiei de a produce, distribui, comercializa alimente sigure;
  • Aceasta certificare propune calificarea ca si furnizor al marilor producatori;
  • Prin acest tip de certificare se asigura o comunicare mai buna cu autoritatile;
  • De asemenea imaginea pe piata a companiei dumneavoastra va fi imbunatatita, acest lucru reprezentand un avantaj concurential;
  • Totodata aceasta certificare va reduce drastic posibilitatea aparitie unor accidente ce pot contamina produsele;
  • Pe termen lung prin obtinerea acestor certificare vor scadea costurile legate de pierderile de materie prima si rechemarea produselor din piata.

In alta ordine de idei, despre etapale necesare pentru o certificare ISO HACCP putem aminti de etapele procesului de consultanta. In acest sens, putem vorbi despre initierea acestui proces, adica discutiile preliminare, apoi urmeaza semnarea contractului de consultanta, dupa care analiza de diagnoza initiala.

Referitor la obiectivele urmarite pe perioada procesului de analiza de diagnoza putem spune ca sunt:

  • Identificarea sistemului de lucru si compararea acestuia cu standardul de referinta;
  • Identificarea elementelor tehnice si organizatorice de practica curenta ce pot reprezenta baza sistemului de calitate;
  • Identificarea unor situatii neconforme fata de cerintele standardului de referinta;
  • Identificarea unor puncte critice in ceea ce priveste fluxul de activitate ce poate duce la intarzieri, deficiente sau costuri suplimentare;
  • Resursele umane si materialele existente;
  • Sistemele de inregistrari si evidenta.

In alta ordine de idei, putem adauga ca si proiectarea sistemului reprezinta o chestiune foarte importanta. In acest sens, putem spune despre proiectarea sistemului de management ca se va realiza in baza Raportului de Evaluare elaborat in urma auditului de diagnoza. In cadrul acestei etape sunt de asemenea identificate metodele si mijloacele necesare pentru satisfacerea cerintelor de management definite de standardul de referinta. Totodata, este stabilita si structura documentatiei sistemului ce urmeaza a fi implementat si se va crea un plan de actiune pentru desfasurarea etapelor urmatoare a programului de consultanta.

Instruirea echipei manageriale reprezinta de asemenea o chestiune importanta in cadrul acestui proces de certificare ISO HACCP. Pentru a asigura succesul actiunilor viitoare este foarte importanta o constientizare a itnregului personal dar mai ales al personalului de management. Trebuie sa amintim si de elaborarea documentatiei sistemului de management al calitatii, deoarece acest aspect este unul important. Aceasta etapa va include efectuarea de audituri interne sub indrumarea consultantului pentru a gasi neconformitati sau probleme de implementare. De asemenea, in cadrul acestei etape putem vorbi si despre workshop-uri pentru analizarea neconformitatii si stabilirea actiunilor corective si preventive.

Urmeaza auditarea finala, iar in acest sens consultantul va efectua un audit al sistemului calitatii implementat. Despre acest audit, putem spune ca va fi limitat strict la cerintele standardului de referinta. Totodata acest audit se va finaliza cu un numar de rapoarte de neconformitate si cu un raport de recomandari finale. Consultantul poate recomanda unele organisme de certificare cu care intretinere relatii de colaborare. Tinand cont de toate aceste informatii veti lua decizia optima pentru a obtine o certificare ISO HACCP. Veti aprecia cu siguranta toate beneficiile propuse de aceasta certificare, fiind indicata obtinerea ei.

Leave a Comment

Translate »