Home

Home /

Certificare ISO 9001 – ce este si cu ce ma ajuta?

Sistemul de Management al Calitatii, care este reprezentat de acest ISO 9001, defineste modul in care functioneaza o organizatie pentru a indeplini cerintele clientilor si partilor interesate.

Atunci cand vrei ca firma ta sa se dezvolte, nu poti face acest lucru dintr-odata. Trebuie sa de pui mult efort, sa te faci auzit, vazut, ascultat, sa oferi incredere si calitate pentru ca oamenii sa se orienteze catre tine sis a te considere o optiune rentabila in vietile lor. Un client care este multumit de serviciile unei firme este un client care va reveni la acea firma ori de cate ori simte ca are nevoie. Dar cand serviciile prestate de acea companie lasa de dorit, nici clientii nu-si vor mai manifesta interesul. Va lasa recenzii negative si, astfel, se va produce un declin care duce cel mai probabil la faliment.

Cu acest lucru se ocupa aceasta certificare ISO 9001 – cu marirea increderii pe care oamenii o pot avea in compania ta. Acest standard care vizeaza evident calitatea este unul dintre cele mai importante. Fidelitatea clientilor va fi dobandita in timp cu usurinta daca firma pe care o coordonati va avea acest standard si angajati care muncesc cu seriozitate. Munca lor, de cele mai multe ori ireprosabila, va fi apreciata atat la nivel national, cat si la nivel international.

Asadar, ce vizeaza aceasta certificare ISO 9001 – Managementul Calitatii?

 • orientarea catre client,
 • leadership,
 • implicarea angajatilor,
 • abordarea proceselor,
 • contextul organizational,
 • imbunatatirea continua,
 • adoptarea deciziilor in functie de date concrete,
 • gandirea bazata pe riscuri.

Care sunt avantajele aduse de acest standard?

Certificarea ISO 9001 ajuta organizatiile sa se dezvolte si sa-si imbunatateasca performanta, precum si sa demonstreze niveluri ridicate de calitate a serviciilor cand depun oferte pentru a obtine contracte. Certificarea se acorda dupa efectuarea cu succes a unui audit bazat pe standardul ISO 9001 si ajuta organizatiile:

 • sa functioneze mai eficient;
 • sa respecte cerintele statutare si normative;
 • sa ajunga pe piete noi;
 • sa identifice si sa gestioneze riscurile;
 • firma ta va dispune de un management de calitate si va oferi produse si servicii de o calitate superioara recunoscute atat pe plan national, cat si pe cel international;
 • produsele sau/si serviciile oferite vor fi apreciate ca fiind net superioare;
 • posibilitati mai largi de dezvoltare prin largirea segmentelor de piata, care va erau pana in momentul obtinerii certificarii inaccesibile.

Probabil te intrebi ce este auditul. Ei bine, acesta este o forma de evaluare eficienta a sistemului de management al calitatii prin indeplinirea cerintelor ISO 9001 sau a altor specificatii trasate de organizatie in cadrul sistemului calitatii. Acesta mai evalueaza si functionalitatea sistemului de management al calitatii si respectarea conformitatii fata de acesta de catre angajati in cursul activitatilor organizationale.

Exemplu de intrebari care poti fi puse la astfel de audituri

 • Organizatia deruleaza audituri periodice ale sistemului de management al calitatii?
 • Auditurile periodice evalueaza conformitatea sistemului de management al calitatii din cadrul organizatie fata de cerintele ISO 9001:2008?
 • Auditurile periodice evalueaza gradul de eficienta al implementarii si derularii sistemului de management al calitatii?
 • La planificarea programului de audit, organizatia ia in considerare statusul si importanta domeniilor care urmeaza a fi auditate si rezultatele auditurilor anterioare?
 • Exista o procedura documentata pentru inregistrarea rezulatelor si raportarea catre management?

Greseli care se pot face la audituri:

 • Implementare formala – cand mare parte din proceduri exista doar pe hartie si fiecare angajat lucreaza dupa cum stie sau cum poate. In acest fel devine frustrant si ineficient.
 • Stabilirea unei singure persoane la nivelul firmei care sa discute cu auditorul – de obicei „bucuria” cade pe contabil – ca e omul cu actele, care raspunde atunci cand vin alte inspectii de la stat, sau pe secretara, ca are timp liber. Ar trebui ca fiecare angajat din firma sa poata explica ce si cum lucreaza, ce documente foloseste, in cuvinte simple.
 • Raspunsuri evazive la intrebarile puse de auditor – auditul se desfasora dupa un plan cu obiective clare, iar incercarea de a distrage atentia auditorului de la subiect nu ajuta pe nimeni, fiind doar o pierdere de timp pentru ambele parti.
 • Minimizarea actiunilor corective – oamenilor le este teama de greseli si incearca sa arate, pe hartie, cel putin, ca totul este in regula. Dar tocmai aici e un avantaj al sistemului ISO 9001, faptul ca urmareste greselile ca sa le corecteze, ca sa fie imbunatatit si actualizat managementul companiei.
 • Copierea procedurilor din alta parte – doua companii, chiar cu acelasi domeniu de activitate, nu sunt identice, deci modul in care sunt organizate si implicit procedurile ar trebui sa fie diferite.

Asadar, avand in vedere cele mentionate mai sus, acest standard de certificare ISO 9001 este cel care se refera la managementul calitatii, prin urmare, la castigarea increderii clientilor, iar auditul este o forma de evaluare a acestui sistem.

Certificari ISO pentru succesul companiei si detasarea de celelalte firme concurente

Certificatul ISO este standardul international, pentru un sistem de management al calitatii, si acesta este folosit de toate companiile nationale si internationale, in vederea controlului privind calitatea produselor si serviciilor oferite.

Pentru a obtine certificari ISO, trebuie sa puneti la dispozitie toate actele si informatiile privind firma dvs., pentru ca procesul obtinerii certificarii sa fie unul cat mai usor. Procesul de obtinere pentru o  Certificare ISO cuprinde mai multe etape, in care un Organism de Certificare ISO, efectueaza mai multe audieri, pentru a evalua conformitatea firmei cu cerintele ISO.

In aceste etape de verificare, mai muti auditori ISO, se asigura ca firma care a cerut Certificari ISO, se incadreaza in cerintele standardului si in cerintele legale.

Obtinerea Certificari ISO are foare multe avantaje:

– puteti avea mai multi clienti, deoarece le puteti satisface cerintele in ceea ce priveste calitatea produselor;

– este una dintre conditiile impuse pentru a putea participa la licitatiile publice;

– se pot gasi multe oportunitati sa dezvoltati afacerea dvs;

– clientii vor fi mai multumiti;

– firma va avea un plus fata de celelate concurente cu aceeasi idee de afacere;

– managementul din interiorul firmei va avea o imbunatatire semnificativa;

– toate procesele din cadrul firmei vor avea o imbunatatire;

– firma va fi cunoscuta pentru calitatea serviciilor pe care le ofera clientilor, si va putea semna colaborari cu foarte multe firme locale si internationale;

Calitatea produselor trebuie sa fie prioritara pentru toate companiile, nu conteaza daca ele sunt mici sau mari, sau daca sunt nationale sau internationale. Pentru calitate trebuie sa se depuna tot efortul, si trebuie sa fie un principiu de baza pentru toate companiile. Aceasta atentie pentru calitate duce la succesul companiei, si la detasarea de celelate firme concurente.

Certificarea ISO demonstreaza ca firma dvs., este capabila sa ofere clientilor servicii de calitate si demonstreaza competenta companiei, a actului managerial si arata faptul ca in administratie exista diverse activitati si procese, care ofera incredere clientilor.

Aceasta certificare poate fi facuta in foarte multe domeni de activitate, cum ar fi:

– certificarea sistemelor de management al calitatii (ISO 9001:2000), aceasta este facuta de organizatiile care doresc sa demonstreze si sa asigure viitori clienti de calitatea produsului;

– certificarea sistemelor de management de mediu (ISO 14001:2004), cuprinde un ghid pentru calitatea mediului;

– certificarea sistemelor de management al sigurantei alimentare HACCP (ISO 22000:2005)

– certificarea sistemelor de management al securitatii informatiilor (BO/IEC 27001:2005)

Certificarea este importanta si reprezinta un avantaj, atat pentru cel care produce, cat si pentru cel care doreste sa achizitioneze. Asta pentru ca acest certificat adauga o valoare incontestabila acelui produs sau serviciu. Pentru utilizator, ea ii asigura acestuia ca produsul pe care la achizitionat, satisface toate cerintele de calitate si securitate. Certificarea ii arata utilizatorului care doreste sa achizitioneze, diferenta dintre produsele care sunt de calitate si cele care nu intrunesc toate cerintele calitatii si securitatii.

Calitatea unui produs a devenit foarte importanta, si reprezinta principalul factor prin care se alege produsul unei firme, in detrimentul altei companii. Preturile sunt forte usor de comparat, mai dificil este sa se compare calitatea, de aceea sunt importante aceste Certificari ISO, deoarece datorita acesteia se poate clarifica calitatea unui produs.

La ce este de folos certificatul ISO 9001?

Cand ai in plan sa iti dezvolti compania pe care o coordonezi, trebuie sa ai totul bine pus la punct sis a te orientezi mai mult catre clienti si catre oferirea serviciilor de buna calitate.

Sistemul de management este orientat catre obtinerea clientilor fideli, care vin in urma beneficierii de servicii calitative oferite de forma sau compania pe care o conduci. Acest lucru iti esti foarte util, pentru ca este foarte important sa ai clienti fideli, pe care te poti baza ca revin sit e recomanda mai departe.

Certificatul ISO 9001 te ajuta sa implementezi un sistem de management performant, orientat catre nevoile clientilor.  ISO 9001 este un standard global de management al calitatii cu cea mai larga raspandire, folosit in orice companie sau organizatie, indiferent de marime sau de sectorul in care activeaza.

ISO 9001 reprezinta de fapt o confirmare a respectarii a cerintelor standardului ISO 9001 de catre o organizatie certificata in acest sens. Indiferent de domeniul de activitate sau de marimea lor, acest standard de calitate se poate aplica tuturor organizatiilor. Aceste standarde de calitate fac parte din sistemul de management al calitatii si sunt respectate si recunoscute in intreaga lume.

Care sunt avantajele oferite de sistemul de management al calitatii ISO 9001?

Avantajele unei consultanta ISO 9001 si certificari ISO 9001:2015 sunt multiple: de la cresterea eficacitatii prin imbunatatirea proceselor, imbunatatirea calitatii, a serviciilor, costurilor si tehnologiei pana la scaderea semnificativa a costurilor si imbunatatirea satisfactiei clientului si a angajatului. Certificatul ISO 9001 si implementarea acestui standard sunt extrem de utile in special pe pietele cu concurenta puternica, aducand un plus de valoare.

Cel mai important principiu pe care se bazeaza ISO 9001:2015 este, bineinteles, orientarea catre client.
Din acest motiv, serviciile de consultanta ISO 9001 ajuta compania sa inteleaga mai bine necesitatile curente si viitoare ale clientilor si modul in care se poate face orientarea organizatiei catre satisfacerea acestor cerinte.

Totodata ISO 9001 are avantajul ca pot exista mai putine erori de productie, imbunatateste relatia cu furnizorii, creste productivitatea si veniturile companiei pe termen lung.

Managerii au inteles faptul ca exista o serie de avantaje majore ale implementarii standardului ISO 9001, iar unul dintre ele este cresterea vizibila a gradului de satisfactie al clientilor si imbunatatirea relatiilor cu acestia.
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca implementarea si certificarea standardului ISO 9001 de catre companii duc la reducerea reclamatiilor de la clienti cu pana la 30%, iar in urma aplicarii unui chestionar in cadrul unei companii certificata cu ISO 9001, 73% dintre respondenti au afirmat faptul ca acum ofera servicii mai bune pentru clienti, 63% au sustinut ca eficienta a crescut, iar personalul este mult mai motivat.

Alaturi de toate aceste beneficii se pot adauga si:

 • imbunatatirea eficientei si a eficacitatii organizatorice a companiei;
 • cresterea gradului de satisfactie in randul clientilor si imbunatatirea relatiilor cu acestia;
 • sporirea gradului de responsabilitate al angajatilor, dar si nivelul lor de satisfactie;
 • imbunatatirea lucrului in echipa in randul angajatilor si a motivatiei acestora;
 • imbunatatirea imaginii organizatiei; coordonarea activitatii intregii companii intr-un mod planificat conform principiilor managementului calitatii;
 • cresterea increderii partenerilor de afaceri in serviciile si produsele oferite;
 • adaptarea activa si sistematica la modificarile pietei etc.

Cum poti obtine certificatul ISO 9001?

 1. Informeaza-te asupra standardului ISO 9001: Achizitioneaza o copie a standardului ISO 9001:2015 pentru a intelege mai mult cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti.
 2. Realizeaza o analiza a lipsurilor: Dupa ce ai studiat foarte atent cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a obtine aceasta certificare, realizeaza o analiza a lipsurilor pentru a vedea unde te situezi si unde mai trebuie sa lucrezi pentru a fi in conformitate cu cerintele standardului.
 3. Pregateste planul de implementare: Strange in jurul tau o echipa de oameni care sa se ocupe de respectarea pana la ultimul detaliu a conformitatii cu standardul si atribuie responsabilitati clare tuturor celor implicati.
 4. Pune la dispozitia angajatilor programele de formare ISO 9001: Adu la cunostinta angajatilor cat mai multe informatii privind standardul si sarcinile lor.
 5. Pregateste documentatia si elaboreaza un manual al calitatii.
 6. Implementeaza sistemul de management al calitatii: Formeaza un auditor intern care sa evalueze conformitatea SMC cu cerintele standardului ISO 9001:2015.
 7. Efectueaza audituri interne: Rolul auditurilor interne este de a lua masurile preventive si corective pentru a combate neconformitatile fata de cerintele standardului.
 8. Cere unui organism de certificare ISO 9001 independent sa auditeze SMC implementat si alege un organism de certificare care sa efectueze auditul final de certificare.

Asadar, certificatul ISO 9001 este un document necesar pentru a putea beneficia de un personal competent, care sa presteze munca de calitate si care sa atraga astfel tot mai multi clienti.

Ce este si de ce este importanta o certificare ISO HACCP?

Trebuie sa stiti ca o certificare ISO HACCP este foarte importanta in cadrul afacerii dumneavoastra, fiind indicat sa luati in calcul variantele prin care sa colaborati cu o firma specializata in acest domeniu. Acest tip de certificare, se refera de fapt la Siguranta Alimentelor si reprezinta un standard international, elaborat pentru a asigura mereu securitatea alimentelor. Printre principiile HACCP, putem aminti si de analiza riscurilor si punctelor critice de control. In aceste conditii, daca va desfasurati activitatea profesionala in domeniul alimentar, este foarte important sa optati pentru obtinerea acestor certificate. Printre beneficiile oferite de catre o certificare ISO HACCP putem aminti:

 • Increderea clientilor va fi mai mare in ceea ce privesc produsele oferite;
 • Aceasta certificare ajuta compania din industria alimentara sa devina competitiva pe piata internationala;
 • Prin aceasta certificare, este recunoscuta oficial capabilitatea organizatiei de a produce, distribui, comercializa alimente sigure;
 • Aceasta certificare propune calificarea ca si furnizor al marilor producatori;
 • Prin acest tip de certificare se asigura o comunicare mai buna cu autoritatile;
 • De asemenea imaginea pe piata a companiei dumneavoastra va fi imbunatatita, acest lucru reprezentand un avantaj concurential;
 • Totodata aceasta certificare va reduce drastic posibilitatea aparitie unor accidente ce pot contamina produsele;
 • Pe termen lung prin obtinerea acestor certificare vor scadea costurile legate de pierderile de materie prima si rechemarea produselor din piata.

In alta ordine de idei, despre etapale necesare pentru o certificare ISO HACCP putem aminti de etapele procesului de consultanta. In acest sens, putem vorbi despre initierea acestui proces, adica discutiile preliminare, apoi urmeaza semnarea contractului de consultanta, dupa care analiza de diagnoza initiala.

Referitor la obiectivele urmarite pe perioada procesului de analiza de diagnoza putem spune ca sunt:

 • Identificarea sistemului de lucru si compararea acestuia cu standardul de referinta;
 • Identificarea elementelor tehnice si organizatorice de practica curenta ce pot reprezenta baza sistemului de calitate;
 • Identificarea unor situatii neconforme fata de cerintele standardului de referinta;
 • Identificarea unor puncte critice in ceea ce priveste fluxul de activitate ce poate duce la intarzieri, deficiente sau costuri suplimentare;
 • Resursele umane si materialele existente;
 • Sistemele de inregistrari si evidenta.

In alta ordine de idei, putem adauga ca si proiectarea sistemului reprezinta o chestiune foarte importanta. In acest sens, putem spune despre proiectarea sistemului de management ca se va realiza in baza Raportului de Evaluare elaborat in urma auditului de diagnoza. In cadrul acestei etape sunt de asemenea identificate metodele si mijloacele necesare pentru satisfacerea cerintelor de management definite de standardul de referinta. Totodata, este stabilita si structura documentatiei sistemului ce urmeaza a fi implementat si se va crea un plan de actiune pentru desfasurarea etapelor urmatoare a programului de consultanta.

Instruirea echipei manageriale reprezinta de asemenea o chestiune importanta in cadrul acestui proces de certificare ISO HACCP. Pentru a asigura succesul actiunilor viitoare este foarte importanta o constientizare a itnregului personal dar mai ales al personalului de management. Trebuie sa amintim si de elaborarea documentatiei sistemului de management al calitatii, deoarece acest aspect este unul important. Aceasta etapa va include efectuarea de audituri interne sub indrumarea consultantului pentru a gasi neconformitati sau probleme de implementare. De asemenea, in cadrul acestei etape putem vorbi si despre workshop-uri pentru analizarea neconformitatii si stabilirea actiunilor corective si preventive.

Urmeaza auditarea finala, iar in acest sens consultantul va efectua un audit al sistemului calitatii implementat. Despre acest audit, putem spune ca va fi limitat strict la cerintele standardului de referinta. Totodata acest audit se va finaliza cu un numar de rapoarte de neconformitate si cu un raport de recomandari finale. Consultantul poate recomanda unele organisme de certificare cu care intretinere relatii de colaborare. Tinand cont de toate aceste informatii veti lua decizia optima pentru a obtine o certificare ISO HACCP. Veti aprecia cu siguranta toate beneficiile propuse de aceasta certificare, fiind indicata obtinerea ei.

Informatii despre certificare iso 14001

In cazul in care doresti sa afli cat mai multe informatii despre certificarea ISO 14001, ei bine, afla ca aceasta certificare are legatura directa cu sistemele de management de mediu.

Datorita industrializarii intensive, ecosistemul a suferit o multime de efecte dezastruase, mai ales asupra existentei unor specii de plante, animale, incalzirii globale dar si sanatatii omenirii.

Pe langa toate acestea, se mai adauga si nereciclarea materialelor.

Pentru mai multe organizatii, protectia mediului semnifica in primul rand o mare problema financiara deoarece companiile sunt nevoite sa introduca mai multe solutii tehnologice pentru protejarea mediului, asigurarea resurselor si totodata marirea competitivitatii economice si tehnice.

Implementarea acestui sistem de mediu conform ISO 14001 dovedeste mai ales receptivitatea tuturor companiilor la situatia aceasta critica a ecosistemului planetei.

Afla care sunt avantajele certificarii si implementarii sistemelor de management de mediu conform ISO 14001:

Pe langa avantajele asupra mediului, adoptarea acestui sistem de certificare iso 14001 duce la o rentabilizare astfel:

 • Se reduce utilizarea materiilor prime, a resurselor;
 • Se reduce consumul de energie;
 • Creste eficienta utilizarii proceselor, produselor si serviciilor;
 • Se reduc costurile pentru eliminarea si generarea deseurilor;
 • Se utilizeaza resursele regenerabile;
 • Se promoveaza produsele ecologice competitive pe intreaga piata europeanal
 • Creste increderea partenerilor de afaceri
 • Obtinerea unei imagini mult mai bune in mediul de afaceri.

Toate aceste avantaje se vor produce atunci cand vei adopta sistemul de certificare ISO 14001. Opteaza intotdeauna pentru cele mai bune solutii daca iti doresti ca organizatia ta sa prospere si sa nu ai parte de surprize neplacute.

Pentru a fi sigur ca te informezi corect in viitor si nu iti scapa nimic, cel mai bine ar fi sa iei legatura cu niste specialisti in domeniu, care te vor ajuta cu solutii, raspunsuri la intrebarile tale si nu numai atat.

Adopta sistemul de certificare iso 14001 pentru toate avantajele enumerate mai sus si organizatia ta va avea numai de castigat. Continua sa investesti de fiecare data in rezultate profesionale, asa cum este si firesc pentru un bun demers al tuturor lucrurilor. Bazeaza-te intotdeauna pe calitatea superioara a serviciilor de orice fel si totul va fi in regula.

Certificare ISO 9001 – Managementul Calitatii

Fiecare companie are la un moment dat nevoie de o imbunatatire menita sa atraga cat mai multi clienti. Clienti care devin fideli si care transmit mai departe familiei, rudelor, prietenilor sau chiar cunostintelor impresiile in ceea ce priveste un anumit produs sau serviciu.

Si cum lucrurilor bune le ia ceva timp sa devina realitate, asa este si obtinerea acestui document ISO (Organizatia de Standardizare Internationala). In sine, testează capacitatea angajatilor companiei pe care o conduceti, fiind  si o varianta numai buna atunci cand vine vorba de competitie.

Probabil va intrebati ce standard v-ar fi mai folositor. Dupa parerile specialistilor, cel care este orientat catre cumparator si catre calitatea muncii prestate este standardul 9001, Managementul Calitatii. Acesta este ca o baza sau ca un fundament pentru toate celelalte standarde, deci este cel mai bun punct de plecare.

Care sunt avantajele oferite de acest standard international?

In primul rand, firma dumneavoastra o sa se deosebeasca considerabil de concurenta necalificata. De exemplu, daca o firma care prezinta servicii asemanatoare cu cea a dumneavoastra nu reuseste sa obtina aceasta calificare, iar dumneavoastra puteti face aceasta schimbare, oamenii vor fi mult mai orientati catre firma calificata. Catre firma care a fost recunoscuta international apta si capabila sa ofere servicii de calitate si adaptate nevoilor clientilor.

In al doilea rand, extinderea este garantata. Si nu doar in orasul in care aveti compania plasata. Sau tara. Ci international. Atat timp cat se demonstreaza ca munca depusa are cel putin acelasi nivel de interes implicat si rezultatele vor fi multumitoare. Chiar daca un astfel de certificat este elaborat o data la trei ani, in fiecare an se organizeaza diferite audituri in functie de specialitatea aleasa prin care se verifica gradul de interes, implicarea, directia in care evolueaza, dezvoltarea. Asadar este nevoie de efort depus continuu si cu seriozitate. Altfel exista riscul ca acest document sa fie retras.

Pe langa eficienta, eficacitate si clienti satisfacuti, s-a realizat si un studiu in literatura de specialitate in care este notat exact procentajul beneficiilor aduse companiilor.

Reclamatiile clientilor au fost reduse cu 30%, ceea ce ne aminteste ca un client multumit este un client care revine.

Cu totii intampinam probleme cand vine vorba de livrarea unui produs. Ba cei din firma respectiva nu sunt seriosi, ba nu stiu sa isi gestioneze timpul, lucru ce nu tine de profesionalismul de care am vrea sa avem parte. Insa dupa obtinerea certificatului, in multe firme s-a observat si o imbunatatire a timpului de livrare cu 20%.

Defectele din productie sunt si ele o problema cu care ne confruntam, dar nici remedierea lor nu a intarziat (0,5% – 3%) și cu atat mai putin timpul de productie (40%).

In urma obtinerii certificatului ISO 9001, mai multe organizatii au participat la un studiu de caz, unde procentajul avantajelor a crescut semnificativ: 86% dintre respondenti si-au dezvoltat abilitatile de management, 73% dintre acestia ofera servicii mai calitative pentru clienti, pierderile din productie s-au redus la 53% dintre respondenti, iar costurile au scazut la 40% dintre acestia.

Prin urmare, standardul 9001 recunoscut international este o realizare uriasa care va va plasa compania la un nivel inalt, superior intregii piete si competitia va fi vizibila.

Informatii despre certificare iso 9001

Mai mult ca sigur ti-ai pus cel putin o singura data intrebarea, ce anume inseamna certificarea iso 9001 si la ce se refera mai exact? Ei bine, in ultima sperioada se observa un adevarat interes pentru aceasta denumire de care auzim la tot pasul.

De ce aceste certificari iso sunt atat de importante? De ce avem nevoie de ele si de ce institutiile statului ar trebui sa obtina un asemenea tip de certificare?

Pentru inceput, inainte de a lamuri toate aceste aspecte, ar trebui sa stii mai exact ce anume presupune o certificare iso.

De exemplu, putem spune simplu ca certificarea iso 9001 reprezinta o confirmare a respectarii de catre o anumita organizatie certificata a cerintelor standardului de care toti stim.

Mai exact, certificarea iso 9001 inseamna o apreciere a calitatii unui act managerial de catre evaluatorul extern, aprecierea bunelor practici din intreaga ogranizatie.

Chiar daca inca nu stii extrem de multe informatii despre certificare iso 9001, nu este nicio problema. Cu timpul si pe masura ce te informezi cat mai mult, vei vedea ca nu este nimic atat de complicat pe cat pare, asa ca stai fara grija.

Prin procesul de certificare se atesta o orientare a organizatiei intr-o directie clara a calitatii, se verifica masura in care firma are competenta necesara de a aduce satisfactie celor interesati de serviciile si produsele ei si se confirma astfel prin prezenta unor anumite inregistrari.

Evaluarea nu este foarte complicata iar aceasta se realizeaza simplu, urmarind toate cerintele cadru ale unor standarde care se refera la managementul calitatii din intreaga familie ISO.

Asadar, atestarea practicilor urmareste evident modul in care procesele din firma care vrea certificarea sunt urmarite, planificate, evaluate, corectate dar si imbunatatie, astfel incat, la final datorita rezultatelor obtinute, sunt indeplinite cerintele impuse iar partile interesate de firma obtin acel grad de satisfactie pe care si l-au propus.

Afla tot mai multe detalii despre certificare iso 9001 si nu te descuraja daca pana in prezent pur si simplu nu ai stiut de unde sa incepi, vei vedea ca totul este mult mai simplu decat pare, asa ca fa doar ceea ce trebuie.

Informatii complete despre certificare ISO HACCP

Este foarte important sa tineti cont de toate aceste informatii referitoare la certificarea ISO HACCP, si va veti desfasura cu siguranta activitatea profesionala in cele mai bune conditii. HACCP, este acronimul pentru Hazard Analysis & Critical Control Points si reprezinta o metoda de operare structurata recunoscuta pe plan international. Despre acest sistem HACCP, putem spune ca este cel ce ajuta organizatiile din industria alimentara si a bauturilor sa identifice imediat riscurile referitoare la siguranta alimentara, le va preveni si va face ca tot procesul de productie sa respecte legislatia. In alta ordine de idei, despre acest sistem HACCP, putem spune ca este obligatoriu in multe zone europene. Principiile si orientarile de aplicare ale acestui standard au fost adoptate de comisiile europene. Totodata, despre acest sistem HACCP, putem spune ca este structurat stiintific pentru a identifica mereu riscurile si pentru a aplica masurile de control asociate pentru o siguranta alimentara maxima.

In cazul in care va desfasurati activitatea profesionala in domeniul alimentar, este foarte important sa aveti in vedere importanta certificarii HACCP. Despre acest sistem de certificare, putem spune ca poate fi utilizat in toate etapele de productie si in procesele de preparare a alimentelor. Toate organizatiile ce au un rol in ceea ce priveste lantul alimentar de aprovizionare, vor trebui sa puna in aplicare principiile acestui sistem, indiferent de marime sau de locatia geografica. Referitor la abordarea si aplicarea corecta a acestor principii, utilizand HACCP, ca instrument de management, putem spune ca ajuta companiile si organizatiile sa demonstreze angajamentul actionarilor privind siguranta alimentara si respectarea unor reglementari specifice in acest sens. Despre acest sistem HACCP, putem spune ca a fost gandit pentru a oferi urmatoarele elemente:

 • Putem vorbi despre angajament, abordand o varianta formala in ceea ce priveste siguranta alimentara si exista posibilitatea de a demonstra angajamentul actionarilor si respectarea cerintelor legale.
 • De asemenea sistemul HACCP, inseamna si incredere, iar clientii si actionarii vor vedea ca abordati o metoda serioasa si profesionista in ceea ce priveste siguranta alimentara, ceea ce este foarte important.
 • Implementarea sistemului HACCP, va ofera de asemenea un avantaj competitiv, deoarece poate fi un diferentiator cheie ce va ajuta sa deveniti un furnizor apreciat.
 • Putem aminti odata cu implementarea sistemului HACCP si de o eficienta imbunatatita. Acest sistem de evaluare poate fi utilizat pentru a completa certificari deja existente, ceea ce inseamna ca puteti economisi timp si bani.

Sistemul HACCP, ofera beneficii multiple si va trebui sa va asigurati de faptul ca veti colabora cu o firma de consultanta specializata pentru implementarea acestuia. Totul va fi foarte simplu in cazul in care veti alege sa colaborati cu firmele specializate in ceea ce priveste implementarea acestui sistem. Va veti bucura de tot ceea ce ofera si veti avea ocazia de a desfasura activitatea de productie in domeniul alimentar in cele mai bune conditii. O firma specializata in acest sens, va ofera informatii pentru a intelege complexitatea acestui sistem. De asemenea, veti avea la dispozitie o buna comunicare pe perioada implementarii sistemului, ceea ce nu poate decat sa va bucure.

In aceste conditii, vedem ca este foarte important sa optati pentru obtinerea certificatului HACCP, in cazul in care va desfasurati activitatea profesionala si detineti o companie in domeniul alimentar. Am vazut in randurile de mai sus, ca o certificare de acest tip ofera avantaje multiple si va veti bucura de tot ceea ce inseamna acest lucru. Trebuie doar sa va informati si sa colaborati cu o firma specializata ce poate oferi consultanta si servicii in acest domeniu.

Aplicabilitatea certificarii iso 22000

Siguranta alimentelor pe care le cumparam zi de zi este foarte importanta, tocmai din acest motiv, s-a implementat la nivel international standardul de certificare iso 22000.

Daca o firma are dobandita aceasta certificare, putem fi siguri ca produsele cumparate au o calitate superioara si nu contin nici un ingredient ce ne-ar putea afecta starea de sanatate.

In general, fiecare firma ce isi desfasoara activitatea pe filiera agroalimentara se axeaza pe obtinerea documentului iso, deoarece vor avea o imagine mult mai buna si in acest fel, creste automat si numarul de vanzari.

Deseori, clientii prefera sa cumpere un produs ce provine de la o companie autorizata si care a obtinut certificarea iso 22000, deoarece sunt convinsi ca alimentele respective au o calitate superioara.

Pentru ca o institutie sa obtina actul acesta, ea trebuie sa treaca de anumite controale. Controalele se fac pentru a vedea daca se respecta toate normele de calitate prevazute in standardul iso 2200.

Daca totul functioneaza in parametri optimi, atunci se elibereaza certificarea, care este foarte importanta, atat pentru detinatorii unei firme, cat si pentru clienti.

Atat in sectorul produselor alimentare, cat si al bauturilor certificarea iso 22000 are o mare utilitate.

Practic, odata ce o firma o obtine, apar noi oportunitati de dezvoltare, deoarece creste semnificativ numarul vanzarilor, deci si profitul.

Treptat, se vor ivi multe ocazii de parteneriate cu diferite lanturi comerciale, ceea ce inseamna ca activitatea din firma va fi din ce in ce mai extinsa.

Firmele cele mai interesate de obtinerea certificarii iso sunt cele ce se ocupa de procesarea produselor de origine vegetala si animala, dar nu numai. Chiar si companiile ce produc ambalajele utilizate in industria alimentara se preocupa de acest aspect.

Standardul de calitate urmeaza sa se aplice la fiecare stadiu de procesare a alimentelor, un aspect important.

Concluzionand, certificarea iso 22000 este necesara firmelor de productie a alimentelor, deoarece este un simbol ce atesta calitatea serviciilor acestora. Siguranta alimentelor este si principalul criteriu dupa care fiecare client alege ce sa cumpere, deci pe ambalajul produselor ce provin din firmele certificate iso se precizeaza acest aspect. In acest mod, ar trebui sa facem din obtinerea certificarii iso un adevarat obiectiv.

Ce caracteristici prezinta certificarea iso haccp?

Certificarea  haccp este un standard de la nivel international, avand rolul de a veni in completarea principalelor elemente ale standardului ISO.  In acest mod, societatile comerciale au un cadru mult mai bun pentru Sistemul de siguranta al alimentelor.

Daca ne intrebam cui se adreseaza acest standard, ei bine, ar trebui sa stim ca se adreseaza, in mare masura, firmelor producatoare de alimente, printre care se numara crescatoriile de peste, companiile ce proceseaza preparatele din carne, dar si restaurantelor, spitalurilor, fast-food-urilor, hotelurilor, etc.

In ceea ce priveste principalele beneficii pe care obtinerea certificatului haccp le aduce cu sine, acestea sunt multiple.

In primul rand, consumatorul va fi sigur de faptul ca produsele cumparate sunt de o calitate superioara, recomandandu-le si altor persoane.

Pentru dezvoltarea unei afaceri, adeseori este necesara stabilirea relatiilor de calitate cu diferiti parteneri. Faptul ca o firma a primit certificarea iso haccp nu face decat sa imbunatateasca colaborarile cu furnizorii.

Daca ar fi sa ne referim si la dezvoltarea financiara, putem afirma ca numarul de vanzari creste atunci cand firma noastra are obtinuta o astfel de certificare.

Despre certificarea haccp ar trebui sa stim ca asigura si o conformare din punct de vedere legal, tocmai de aceea, orice intreprindere ar trebui sa solicite aceasta aprobare.

Nu doar in Romania se aplica acest standard, ci in intreaga lume, devenind foarte apreciat, datorita faptului ca genereaza incredere clientilor fata de produsele pe care le achizitioneaza.

Pentru obtinerea certificarii iso haccp se vor respecta urmatoarele etape: completarea unui chestionar informativ, auditul la societate, cercetarea facandu-se de catre un comitet tehnic.

In cazul in care se obtine un rezultat pozitiv, se va elibera si certificatul. Daca ne aflam in situatia in care comisia decide ca nu putem obtine inca acest standard, atunci trebuie sa modificam toate aspectele mentionate, dupa care se solicita din nou verificarea.

Dupa ce am obtinut certificatul iso, vom avea parte de verificari o data pe an, pentru a se observa situatia din cadrul firmei pe care o coordonam.

Concluzionand, pentru dezvoltarea interna si externa a oricarei societati comerciale, obtinerea certificatului iso haccp ar trebui sa devina un obiectiv principal.

Translate »